Doa orang teraniaya dan sedikit pesanan..

[postlink]https://videotarbawi.blogspot.com/2012/01/doa-orang-teraniaya-dan-sedikit-pesanan.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=Aj9NtUjGJnMendofvid
[starttext]
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui di sebalik satu rahsia......
Dan setiap perbuatan ada balasan...Dosa dan Pahala...
Didunia mungkin tiada saksi....tetapi di Padang Masyhar seluruh
anggota badan yg akan mengaku setiap perbuatan.....

jika datangnya sesuatu berita dan kita dan kita dapat menyelidik perkara tersebut benar atau salah, kita perlu menyelidiknya dan menyatakan kebenaran. Dan jika kita tidak mampu, maka wajib bagi kita berdiam diri dan tidak menyebelahi mana-mana pihak dan mempercayai mana-mana pihak.

Selain itu, pastikan diri kita neutral dan tidak terpengaruh dengan dakwaan-dakwaan luar tanpa bukti yang cukup. Berwaspadalah dengan hasutan syaitan yang ingin menyesatkan manusia.. Semoga kita semua dilindungi dari mempercayai pendusta dan menyebarkan fitnah..
Wassalam..

Allah SWT mengajar hamba-hambaNya yang beriman dengan beberapa adab (etika) yang berguna bagi mereka samada dalam urusan agama mereka ataupun urusan dunia mereka. Iaitu agar mereka waspada selalu kalau menerima suatu berita kerana sifat setiap berita pasti mengandungi dua kemungkinan iaitu sidq (benar) atau kizb (dusta). Kadang kadang betul dan kadang kadang hanya rekaan saja.
Oleh sebab itu, sesiapa yang menerima suatu berita maka wajib keatasnya supaya terlebih dahulu Tabayyun atau Tathabbut yang ertinya: Menyelidiki sampai di mana kesahihan berita itu. Sekiranya ada bukti kebenarannya barulah dia boleh percaya. Dan kalau ternyata dusta maka dia mesti menolak dan tidak boleh mempercayainya.

Beginilah hidup kita......

manusia..
sering terleka..
ada yang mengingatkan...
jangan buat camtu..
jangan buat camni..
tak baik..

tapi..
yang memperingatkan juga buat apa yang dilarang
begitulah hidup kita..
sering alpa dengan kenikmatan hidup yang hanya pinjaman dari Allah ini..
tidak bersyukur dengan apa yang ada..
iri hati dengan kelebihan orang lain..
apa yang hendak dikata..
tiap kita mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri..
terimalah realiti dengan seadanya
usah dikutuk..
usah dicaci..
usah dipersendakan apa yang benar.
jangan gemar mengata..
kerana mungkin orang yang dikata lebih baik dari kita..
jangan gemar memanggil orang dengan panggilan yang ntah apa-apa
kerana mungkin orang itu terasa atau tersinggung..
jangan gemar menyumpah..
kerana mungkin sumpah akan memakan diri..
jangan gemar menyalahkan orang lain..
kerana mungkin kita yang bersalah..
jangan gemar membanggakan diri.
kerana ramai yang lebih baik dari kita..
beringatlah sahabat..
keredhaan Allah senang dicari..
kelaknatan juga mudah didapati..
sama-samala kita mengingat antara satu sama lain
kerana sesungguhnya...
syurga Allah impian kita
[endtext]
Apa Komen Anda Tentang Video Ini?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Categories

adab (8) akhlak (2) alquran (36) amerika (1) Anak-anak Islam (15) animasi (32) annisa' (4) arrijal (2) Ashabulukhdud (8) belajar (1) bersyukur (1) budak (2) cinta (16) Convert (10) dakwah (26) doa (5) dokumentari (43) fatiha (1) Fattabiouni (35) Fikir Umat (19) film (32) funny (10) gangster (1) guru (2) haiwan (2) Hasan Al Banna (6) hidayah (8) ibadah (26) ibu (4) iklan (2) ilmuwan islam (3) indonesia (1) iraq (1) islam (93) jihad (17) kaifiat (9) kasih sayang (3) kebahagiaan (5) Kebesaran Allah (65) kehidupan (53) Keindahan (30) keinsafan (25) khilafah (14) kiamat (25) kids (8) kuliyah (30) Langit Ilahi TV (8) mekah (3) motivasi (35) movie (88) mualaf (1) muamalat (8) muhasabah (25) musibah (21) muslimah (22) mutiara kata (6) nasihat (85) nasyid (73) palestin (38) pemuda (7) perpisahan (1) puisi (1) qaradawi (1) ramadhan (16) rasulullah (21) relaks (4) Sahabat (6) saladin (8) sami yusof (1) science (1) si cilik (9) sirah (26) solah (23) Somalia (2) sunnah (1) syahid (1) syaitan (7) tarbiyah (7) taubat (33) tazkirah (35) teknologi (3) teladan (104) thailand (4) tsunami (2) tutorial (2) ummah (47) ustaz azhar idrus (17) yahudi (4) zikir (8) zina (20)